4 NÉPSZERŰ LAKBERENDEZÉSI STÍLUS

13840432_1067073650007443_457011478_o.jpgLakásunk színei, bútorai és a benne lévő csecsebecsék, valamint ezek elhelyezkedése mind rólunk árulkodnak. Így igyekszünk nagy gonddal kiválasztani és kialakítani a személyiségünkhöz leginkább illő lakberendezési stílust. Nem feltétlenül kell tankönyvbe illően másolnunk, de azért jó, ha tisztában vagyunk pár alapvető irányzattal, amelyek kiindulási pontként szolgálnak. Nézzünk meg néhány kedvelt stílust.

MINIMÁL

minimal_jo.jpg

A filmekből már tudjuk, hogy egy gazdag és sikeres üzletembernek bizony minimál stílusú lakás dukál. Hazánkban is jó pár éve népszerű, bár vannak, akik túlságosan ridegnek, személytelennek tartják. Leginkább olyan típusú embereknek ajánlott, akik kedvelik az egyszerű, ám igényes megoldásokat, ugyanakkor a giccs semmilyen megnyilvánulását nem tűrik. Leginkább nagy alapterületű lakásokban érvényesülnek a stílus jegyei, de az elmúlt években a garzonlakásokba is beférkőzött. Lényegesek a fényes felületek, színek terén általában kettő maximum háromféle színt tűr meg. Ezek többnyire a fehér, fekete illetve a szürke. Mellőzi a kerekded formákat, gyakori elemei a futurisztikus bútorok.

minimal.jpg

 

MEDITERRÁN

mediterran.jpg

A tengerparti nyaralások hangulatát idéző Mediterrán stílus különbséget tesz provence-i, toszkán, spanyol illetve görög stíluságak között. De mivel nálunk az egyvelege az elterjedt, így mi csak a közös jegyeket gyűjtöttük össze.

Fontos része a terméskövekből kirakott faburkolat. Felületei rusztikusak, ami a fedetlenül hagyott téglafalat is magába foglalhatja. Színhasználatára jellemző a barna és a sárga, egyszóval a föld színei.  Éppúgy megtűri a modern bútorokat, mint az antikot. Elengedhetetlen elemei a kovácsoltvasból készült elemek, legyen az lépcső vagy egy egyszerű fogas. A tetőgerendákat itt-ott vagy teljes egészében szabadon hagyják.

mediterranka.jpeg

SKANDINÁV STÍLUS

scandinavian_-style.jpg

 

Kialakításánál fontos szempont, hogy végeredményben egy világos és otthonos lakást kapjunk. Jellegzetességei a nagy ablakok, világos színek. A fal esetében ez leginkább fehéret jelent. A bútoroknál fontos, hogy ne is antik, de ne is a legújabb stílusúak legyenek. A mediterránhoz hasonlóan itt is jellemző a csupasz fagerenda, de nem ritka a szobában a szintén csupasz faoszlop sem. Ha egy mondattal jellemezni szeretnénk: a minimál stílus kevésbé merev otthonosabb változata.

skandinavka.jpg

 

EKLEKTIKUS LAKBERENDEZÉS

eclectic-decorating-style-6.jpg

Nem véletlenül hagytuk utoljára ezt a stílust már amennyiben ezt lehet annak nevezni.

Ha bohém típusúak vagyunk, valószínűleg  kedvelni fogjuk, hiszen itt nincsenek kőbe vésett szabályok, kötelező antik bútorok vagy színhasználat. Itt akármilyen irányzatból meríthetünk és használhatjuk szabadon természetesen a jó ízlés határain belül. Viszont ez esetben is szükséges egy fő csapásirány, emiatt célszerű nagy alapterület esetében alkalmazni .Ahova belépve rögtön szembe ötlik az alap elképzelés. Mivel ezzel a stílussal könnyen kaotikus hatás érhető el, ezért csak az igazán tapasztalt, szépérzékkel rendelkezőknek ajánljuk.

eclectic_style.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://littleblackfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr578920724

Tetszenek a bejegyzéseim?

Támogasd munkámat, hogy

minél több érdekes témáról írhassak: 

INSTAGRAM

süti beállítások módosítása