HOGYAN TÁPLÁLKOZZUNK TUDATOSAN?

tudatos-taplalkozas-lbf.jpgRengeteg külső, befolyásoló tényező hat az étkezéseinkre nap, mint nap. Azért eszünk, mert mások is esznek, mert ebédidő van, mert mérgesek, magányosak vagyunk, vagy esetleg unatkozunk. Jobban tesszük, ha a tudatos táplálkozás érdekében, ezeket elkerüljük! Ezért most mutatunk nektek pár praktikát, amit biztos, hogy meghálál a szervezetünk!  Nem kell mindegyiket egyszerre végrehajtani, amelyik tetszik, azt próbáld ki és építsd be a napjaidba.

1. Akkor együnk, amikor valóban éhesek vagyunk

Kérdezzünk meg magunktól, hogy mennyire vagyunk éhesek egytől tízig terjedő skálán. A valódi éhség már legalább hetest jelent. Emellett a folyadékhiány, kiszáradás is sokszor okoz éhséget, így ha már egy ideje nem ittunk semmit, akkor igyunk egy jó nagy pohár vizet, és 10 perc múlva rögtön ki is derül, hogy tényleg éhesek vagyunk-e.

2. Együk azt, amit a szervezetünk kíván

Hallgassuk meg testünk jelzéseit és próbáljuk megkülönböztetni a szükségleteinket a vágyainktól! Döntsük el, hogy éppen milyen ízre, ételre van szükségünk és ennek megfelelően válasszunk. Sajnos a süteményeknek a puszta látványától, illatától beindul a fantáziánk és már rohanunk is a konyhaszekrényhez, pedig ha csak pár másodpercre megállunk, azonnal jobb, megfontoltabb döntést hozhatunk.  

3. Együnk lassan

Körülbelül 20 percig tart még agyunkhoz elér az üzenet, hogy jól laktunk. Ha 5 perc alatt befaljuk az ételt, mire a teltség érzet kialakulna a gyomrunkban, talán már túl vagyunk a desszerten is. Étkezés közben próbáljuk ki ezt a pár tippet, ami lelassít, így elkerülhetjük a túlevést:

  • lélegezzünk mélyeket
  • rágjunk meg alaposan minden falatot
  • együnk az ügyetlenebbik kezünkkel
  • használjunk kis méretű tányért, villát, kanalat

4. Koncentráljunk az ételre

Ha gondolataink máshol járnak, lemaradunk az étel ízéről, illatáról vagyis arról ami elősegíti a jóllakottság érzését. Étkezzünk távol a figyelemelterelő forrásoktól (tv, telefon), így egy idő után azt fogjuk érezni, hogy már sokkal kevesebb evéssel is megelégszünk!

5. Együnk addig még tele nem leszünk, de ne addig még kipukkadunk

Akkor hagyjuk abba az étkezést mikor már nem érzünk éhséget, ne akkor amikor már tele vagyunk.
Használjunk kisebb tányérokat, ezeken többnek tűnik ugyanaz az adag, mint egy nagyobb tányéron, így elégedettebbek leszünk. Repeta előtt pedig ne feledjük a 20 perces szabályt!

A bejegyzés trackback címe:

https://littleblackfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr7212011158

Tetszenek a bejegyzéseim?

Támogasd munkámat, hogy

minél több érdekes témáról írhassak: 

INSTAGRAM

süti beállítások módosítása