A KENDER JÓTÉKONY HATÁSAI

kendermagolaj-lead-lbf.jpgBizonyára meglepődtél, amikor elolvastad a címet (bevalljuk, hogy mi sem gondoltuk volna), de igen. A kendernek elképesztően sok jótékony hatása van. Mi most megosztunk néhány információt amit jó, ha tudsz!

facebook-follow.jpg

Jól kifizetődő haszonnövény

Az ipari, táplálkozási és kozmetikai felhasználású nemesített kendernek nem sok köze van a marihuánaként ismert indiai vadkenderhez. Bár növénytanilag közvetlen rokonai egymásnak ezek a növények, sőt még a leveleik is igen hasonló formájúak, a drog alapját képező THC-tartalom a nemesített kendertípusokból teljesen hiányzik. Világszerte mintegy 30 ezer tonna kendert állítanak elő, ezek a növények a nemesített fajtákhoz tartoznak. Az ipari kender indiai vad rokonánál jóval több rostot tartalmaz, ez a tulajdonsága pedig már 2000 évvel ezelőtt is az egyik leggyakrabban használt haszonnövénnyé tette az ókori Kínában. Itt ugyanis papíralapanyagként szolgált. Mi magyarok is igen korán, ázsiai vándorlásaink során találkoztunk ezzel a jól hasznosítható növénnyel, i.e. 950-ből is találtak olyan textilmaradványokat, amelyek kenderből készültek. A ruhagyártás a mai napig az egyik legfontosabb összetevőként tekint a nemesített kenderre. Európában egyébként pont Franciaországban termesztik a legtöbb kendert, a világ termelésének ¾-e ugyanis innen származik. Bár a gallok földje élen jár a divatvilágban is, elsősorban nem a ruhaiparnak, hanem egyéb iparágaknak adják el a rengeteg kendert. Manapság papírt, különböző fához hasonló lemezeket, falborítást és autókarosszériát is szívesen készítenek kenderből, mivel rostjai ellenállóak és rugalmasak egyszerre. Egy időben kísérleteztek a kendermagból készült biodízel előállításával is, de időközben rájöttek, hogy a kendermag és annak olaja olyannyira értékes összetevőket tartalmaz, ami miatt érdemesebb inkább táplálkozási és kozmetikai célokra használni ahelyett, hogy elégetnénk az autóinkban.

dsc_0015.jpg

Kendermag, a jövő tápláléka

A kendermag összetétele igen különleges, ezért tartják a legújabb szuperfoodnak a táplálkozástudósok. Négy evőkanál kendermag – ami kb. 42 grammnak felel meg – 15 gramm fehérjét tartalmaz, ez egyes kutatások szerint jobban felszívódik, mint a húsban lévő fehérje, ráadásul a szervezetünknek szükséges, összes aminosav-típus megtalálható benne. A magban lévő olajat kétharmadrészt esszenciális zsírsavak – Omega 3 és 6 – alkotják, amelyek jót tesznek a szív- és érrendszeri betegségeknek, az immunrendszernek és segítenek a bőr rugalmasságát is megőrizni. A magok szénhidráttartalma igen csekély, 10%-nyi, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A magokban lévő rost segíti az éhség kordában tartását, a bennük lévő ásványi anyagoknak (kalcium, vas, foszfor magnézium, kálium, cink, mangán, réz) és  vitaminoknak (E-vitamin, B-vitaminok) köszönhetően a diétázók tápanyagbevitele is kiegyensúlyozott lehet. Kellemes diós íze miatt kiváló kiegészítője bármilyen müzlinek, süteménynek és salátának, az egészséges táplálkozás jegyében. Napjainkban több kutatás is zajlik, amely a kendermag egészségügyi előnyeit vizsgálja, ezek kapcsolatot mutatnak a kendermag-fogyasztás és a rákmegelőzés, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, bizonyos bőrbetegségek, például az ekcéma gyógyítása között.

Csúcshatóanyag a kozmetikai iparban

A kendermagból sajtolt olajat fogyaszthatjuk salátaöntetként is, de főzéshez nem igen ajánlott, mert a hőtől károsodik az esszenciális zsírsav tartalma. Ha hozzájutunk egy kis kendermagolajhoz, akkor használjuk ki a lehetőséget, és inkább szépüljünk! Különleges tulajdonságokkal rendelkezik: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, kiegyensúlyoz. Számos kutatás kimutatta, hogy a kenderolajban megtalálható linolsav lassítja a sejtek öregedését, így valódi szuperfegyver lehet a bőr öregedés gátlásában. Rendkívül erős hidratáló és bőrpuhító hatású, emellett növeli a bőr rugalmasságát és a szövetek vízmegtartó képességét. Whoopi Goldberg is kendermagolajjal őrzi fiatalos külsejét, bár ő olyannyira a kender híve lett, hogy még az indiai vadkender mellett is szívesen kampányol. A kendermagolaj csodát tesz a hajkoronával és támogatja az egészséges mértékű hajnövekedést. 

Mi is kipróbáltuk!

Olvashattad már, hogy kipróbáltuk a kendermagolajos hajsampont, ami nem csak serkenti a hajszálak növekedését, hanem meg is erősíti azokat, és most szerencsénk volt egy másik termékhez is. Mi a kézkrémet választottuk, ami tényleg lenyűgözött minket. Nem éreztünk fájdalmat a kellemetlen kiszáradástól, hanem selymesen puhává varázsolta őket. A legjobb benne, hogy nem kellett 5 percenként kenni, hanem órákig tartott (persze volt olyan, hogy kézmosás után pótoltuk). Rengeteget gépezünk a munkánk miatt, így a száraz levegő miatt könnyen kiszárad a bőrünk. Nagyon sok fajta kézkrémet próbáltunk már ki, viszont a Dr. Organic termékéhez még nem volt szerencsénk. Most azonban azt kell mondanunk, hogy ezek után egy percig sem gondolkodunk azon, hogy melyik az a kézkrém, amit vennünk kellene, mert már az első hetekben kiderült, hogy ez tökéletes választás. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://littleblackfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr9512495971

Tetszenek a bejegyzéseim?

Támogasd munkámat, hogy

minél több érdekes témáról írhassak: 

INSTAGRAM

süti beállítások módosítása