Romantikus borélmények a Városligetben

bevcoocks_com_wine.jpg

Budapest századfordulós romantikája a borospoharakból is visszaköszön a Városliget Caféban. In Vino Lidia borestek és egy kis bortörténelem ősszel, amikor az új bor születik.

In Vino Lidia borestek

A Városliget Café idén indította útjára az In Vino Lidia borvacsora sorozatot, amelyek célja a hazai borkultúra gazdagítása. A legutóbbi szeptemberi eseményen a híres magyar borvidékek borait állították párhuzamba tengerentúli, amerikai borokkal. A borvacsorák általában 1-2 havonta kerülnek megrendezésre, így idén ősszel, az új bor tiszteletére is várható majd újabb alkalom. A századforduló romantikájának hangulatát is felidézik ezek a borestek, de ennek jegyében készült a Városliget Café állandó borlapja is, amelyen szinte kizárólag magyar borok és pezsgők szerepelnek a legkiválóbb hazai borvidékekről: villányi, egri, balatoni, etyeki és természetesen tokaji különlegességeket kóstolhatnak a vendégek. Sokan nem tudják, de a rendszerváltás után kibontakozó, modernkori borkultúra gyökereit szintén a dualizmus aranykorában kereshetjük. Ez az időszak ugyanis nem csak az ipar és a kereskedelem terén tekinthető különlegesnek, de a borászatban is jelentős változásokat hozott.

A középkori Magyarország bornagyhatalom volt

De kezdjük az elején! Azt sokan tudják, hogy Magyarország területén már a rómaiak is termeltek bort, a Honfoglalás után pedig a kolostorok és a püspökségek folytatták e nemes hagyományt. Persze nem csak azért volt fontos a bor, mert kereskedelmi értéket képviselt, de azért is, mert a vízivástól a fertőzések miatt féltek az emberek. A középkortól kezdve évszázadokon át jelentős volt a bor-kivitel is az országban, a lengyelek és az oroszok imádták a magyar nedűt. Állítólag még I. Katalin is a magyar bor rajongója volt. A nagy magyar borsztorinak Mária Terézia vetett véget, aki megtiltotta a határon túli borkereskedelmet, ez olyan nagy csapást mért a termelőkre, hogy azok érdektelenné váltak, és csak olcsó silány szőlőt termeltek főként a belföldi piacra.

Ezen szerettek volna változtatni Deák Ferencék a Kiegyezést követően: a termelők és a borkereskedők kedvezményeket kaptak, új üzem létrehozásához adómentességet, szőlőtelepítéshez pedig kölcsönöket, ennek nyomán például rengeteg amerikai fajtát ültettek országszerte. A várt fejlődést azonban számtalan csapás hátráltatta: az 1870-es és 80-as években az állomány közel fele részét - például a híres budai ültetvényeket is – elpusztította a filoxéra-járvány. Az Alföld pont emiatt lett a XX. század elejére népszerű szőlőtermesztő vidék, mert a filoxéra tetű elpusztult a homokban. Újabb sokkhatás volt az I. világháború és a trianoni békeszerződés, amikor a ültetvények egyharmada, és a belföldi piac kétharmada is elveszett.

Az aranykor kedvencei: kadarka és kecskecsöcsű

Mindezek ellenére a XX. század fordulóján többmillió liter bort termeltek az országban, köztük nemes, akkori elnevezéssel bouquet-s borokat. A szőlőültetvények behálózták az országot, a leghíresebb borvidékek neve közül több ma is ismerősen cseng: Soproni, Neszmélyi, Móri, Somlói, Badacsony-Balatonfüred- Csopaki, Mecseki, Szekszárdi, Villány-Siklósi, Balatonmelléki, Dunántúli, Alföldi, Nyírségi, Egri, Tokaj hegyaljai, Debrői, Gyöngyös-Visontai és Felvidéki. Rengeteg fajtát ismertek és termesztettek, így például a fehér szőlők közül olaszrizlinget, kövidinkát, ezerjót, mézesfehéret, szlankamenkát, furmintot, fehér bakart, ottonel muskotályt, piros delaware-t, noah-t, a vörösek közül kiemelendő a kadarka, az oportó, a burgundi, a kékfrankos, az othelló, a piros és fehér chasselas, a kecskecsöcsű és az Erzsébet királyné emléke. Ezek egy része autentikus magyar fajtaként ma is kedvelt a borrajongók körében, gondoljunk csak a kadarkára vagy az olaszrizlingre.

A bejegyzés trackback címe:

https://littleblackfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr1214276759

info@littleblackfashion.hu

No. 3

  1. A világunk legikonikusabb női hajkoronái - ugye, mind megvan?Ha azt mondjuk, hogy Amy Winehouse, akkor tudod, hogy mire gondolunk? Na és ha azt mondjuk, hogy Cher? Nekünk azonnal körvonalazódnak azok a frizurák képzeletben, és biztosak vagyunk benne, hogy ez...
  2. Ezért kell kimosni az új ruhákat!Valószínűleg mindannyian annyira örülünk az új ruháinknak, hogy másnap már szeretnénk is őket felvenni, ezért egy másodperc erejéig sem gondolkozunk el azon, hogy kimossuk-e. Pedig ha jobban...
  3. Így szólítják a macskákat más országokbanNálunk cicc-cicc, az angoloknál chh-chh-chh. A Boredpanda egy nagyon cuki összeállítással állt elő, ami szerintünk nagyon poénos és egyben érdekes lett. Nézd meg, hogy a többi országban hogyan...

FOLLOW US ON INSTAGRAM!