Egy nap hercegnőként Koreában

59339891_449546342469911_39759764931593766_n.jpgAnnyi de annyi mindent lehet csinálni Szöulban… és bár sose voltam az a hercegnős kislány, az egyik kedvencem mégis az volt, amikor hercegnőként, hanbokban loptuk a napot a fővárosban. Jópofa, meglepően kényelmes, nagyon fancy és kulturális napunk volt, tele-tele rengeteg fotó lehetőséggel.

iratkozz_youtube.png

Na de mi is az a hanbok?

Egy hagyományos koreai ruha a Csoszon-dinasztia idejéből, amit a magas derék és az egyszerű vonalak jellemeznek és a folyamatosan modernizált, adaptált szabásait a mai napig hordják a helyiek is hivatalos, fél-hivatalos eseményeken, szerszartásokon és fesztiválokon. Fun fact: a „hanbok” szó szerint azt jelenti, „koreai öltözék”. A női hanbok egy magas derekű szoknyából a cshimából és egy felsőrészből, a csogoriból, míg a férfiaké egy baji nevű bő nadrágból és szintén a csogoriból áll – persze megannyi kiegészítővel mindkét nemnek. Egyszerűen van valami magával ragadó ezekben a ruhákban. Olyan volt mintha egy mesébe (vagy történelmi k-drámába) csöppentünk volna.

Arra számítottam, hogy egyszerűen képtelen leszek választani a ruhák közül,

pláne, hogy a helyen, ahova mentünk 600 darabból lehetett válogatni… Viszont rövid nézelődés után, a lányok a boltban elsőre beletaláltak, hogy mire is van szükségem. Gyorsan fel is kaptuk a hanbokot, aztán beültünk a „szépség-sarokba” és megcsinálták a hajunkat majd kiválasztottuk a kis táskánkat. Jó tudni, hogy a legtöbb helyen vannak zárható szekrények, így mindent ott tudsz hagyni és elég csak a telefont/fényképezőt magaddal vinned. Bepakoltunk mi is és neki indultunk a városnak. És bár lehet, hogy arra számítanál (nem mondom, hogy az én fejemben egyáltalán nem fordult meg), nem furcsán néznek rád az emberek, hanem kedvesen mosolyognak. Büszkék rá a helyiek, hogy próbálod megismerni a kultúrájukat. Amúgy meg tuti baromi jól nézel ki, úgyhogy, ha akarna se tudna senki furcsán nézni rád, amikor hanbokban vagy. Mármint Koreában, mert mondjuk a Deákon ez nyilván máshogy lenne…Rengeteg pontja van a fővárosnak, amihez jól mutat a hanbok. Templomok, tradícionális hanok falvak, az öt nagy palota (Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Gyeonghuigung, Deoksugung), stb… Mindegy melyiket választod, a képek és a hangulat is magáért fog beszélni. Mi Gyeongbokgungba és Bukchon Hanok Village-be mentünk és minden percét imádtuk! A palota óriási volt, csodálatos építészetileg, történelmileg… Tele kis rejtett utcácskákkal, ahol tömeg nélkül is lehetett fotózkodni. Teljesen magával ragadott az egésznek a hangulata. Mindenki olyan kifinomult és elegáns volt. Talán azokat a pillanatokat leszámítva, amikor a Nike-mmal taposva a szoknyát majdnem orra estem egy-egy lépésnél. Hupsz. Tényleg mintha időt utaztunk volna vagy egy drámába csöppentünk volna.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

B E T T I N A - 베티나 (@bettinamiski) által megosztott bejegyzés,

 

A Gyeongbokgung és Changdeokgung paloták között van a Bukchon Hanok Village, ahova következőnek átsétáltunk. Ez a szomszédság a maga tradicionális, 14. századi házaival és mesés kilátásával szintén azonnal beszippantott. Nem véletlen az egyik legfotózottabb környéke Szöulnak. Ezekben a házakban egyébként mai napig laknak, így több kiírás is felhívja a figyelmet arra, hogy csendesen élvezzük ki a város csodáit. Meglepett, hogy ezt a legtöbb csapatnak tényleg sikerült is betartania.

Egy kis plusz infó a hanbok bérlésről:

Mi a Hanbok Girls nevű helyről béreltük a ruhánkat, ami a Gyeongbokgung palota közvetlen szomszédságában van. Itt az angol nyelvű weboldaluk: https://www.hanbokgirls.com/english

A tradicionális hanbokot, amit mi választottunk 15.000 KRW-ért (nagyjából 4.000 forintért) béreltük 4 órára. A ruhához kaptunk egy kistáskát és választhattunk néhány alap frizurából is. De minimális plusz összegért bonyolultabb frizurákat és egyéb kiegészítőket is lehet választani. Érdemes arra figyelni, hogy vannak olyan helyek, ahova előre kell időpontot foglalni és több helyen amúgy kedvezmény is jár, ha online foglalsz. Ráadásul hanbokban a palotákba is ingyenes a belépés �

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

B E T T I N A - 베티나 (@bettinamiski) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés trackback címe:

https://littleblackfashion.blog.hu/api/trackback/id/tr6815025556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetszenek a bejegyzéseim?

Támogasd munkámat, hogy

minél több érdekes témáról írhassak: 

INSTAGRAM

süti beállítások módosítása